یکی از پرکاربردترین ابزارهای دندانپزشکی، براکت ارتودنسی است. امروزه تولیدکنندگان مواد دندانپزشکی، انواع براکتها را برای روشهای درمانی مختلف ارتودنسی ارائه میدهند. عوامل متعددی در انتخاب مناسبترین براکت تأثیر میگذارند: مواد، نوع درمان (رهگیری یا اصلاحی)، زیباییشناسی بیمار و…
برای یک متخصص ارتودنسی بسیار مهم است که بتواند درخواست های مختلف بیمار را برآورده کند و مناسبترین درمان را ارائه دهد. همچنین درک این نکته مهم است که همه بیماران نیازهای یکسانی ندارند و متخصص باید به آنچه آنها می خواهند توجه زیادی داشته باشید: زیبایی شناسی، ظرفیت مکانیکی، بودجهای که دارند و …
براکت یکی از ابزارهایی است که در روند درمان و برآوردن نیازهای بیمار بسیار مؤثر و کاربردی است؛ بنابراین تصمیم گرفتیم این مطلب را ارئه دهیم تا با انواع براکت ارتودنسی بیشتر آشنا شوید. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
براکت ارتودنسی چیست؟
براکتهای ارتودنسی قطعات کوچک فلزی هستند که با چسب مخصوص به جلو یا پشت دندانها چسبانده میشوند. این قطعات فلزی در تمام طول درمان روی دندانهای شما باقی میمانند و سپس در پایان برداشته میشوند.
براکت ارتودنسی محل کوچکی برای عبور سیم فلزی دارد که تمام دندانهای شما را به هم متصل میکند. برخی از براکتها همچنین ممکن است قلابهای کوچکی برای اضافه کردن نوارهای لاستیکی برای کشیدن دندانهای شما در جهت موردنیاز داشته باشند.
“برخی از دندانها ممکن است برای براکت مناسب نباشند؛ مانند دندانی که به طور کامل رشد نکرده است یا دندانی که سطح صاف خوبی ندارد.”
براکت ارتودنسی از چه چیزی ساخته میشود؟
براکتهای مورداستفاده در ارتودنسی سنتی، فلزی و معمولا بر پایه نیکل هستند مگر اینکه بیمار به نیکل حساسیت داشته باشد. در این صورت میتوان براکتهای تیتانیوم یا فولاد ضد زنگ با روکش طلا استفاده کرد.
پیشنهاد مطالعه: ارتودنسی چیست؟
براکت ارتودنسی چه حسی ایجاد میکند؟
زمانی که براکتهای ارتودنسی روی دندان شما ثابت می شوند، بدون درد هستند. با این حال، قسمتهای داخلی لبها یا گونههای شما به زمان نیاز دارند تا به وجود آنها عادت کنند. این حالت نیز طبیعی است زیرا آنها چیز جدیدی در دهان شما هستند. اگر براکت ارتودنسی شما را آزار دهد، متخصص ارتودنسی به شما نوعی موم یا وکس مخصوص برای پوشاندن براکتها به شما میدهد که این مشکل را رفع میکند.
براکت ارتودنسی چگونه جدا می شود؟
نگران نباشید! وقتی که زمان جدا کردن براکت برسد، به راحتی جدا میشوند. ارتودنتیست شما ابزار خاصی برای برداشتن سریع و بدون درد آنها دارد. گاهی نیز ممکن است یکی از براکتها از دندان جدا شود و مجبور شوید برای تعویض آن به متخصص مراجعه کنید. این حالت ممکن است در صورتی اتفاق بیفتد که شما اقدام به خوردن چیزی سفت (که نباید آن را در طول درمان بخورید) کرده باشید یا ورزش سنگین و سخت انجام داده باشید.
چگونه از براکت ارتودنسی استفاده میشود؟
براکت ارتودنسی از پرکاربردترین ابزارها در دندانپزشکی برای اصلاح مشکلات اکلوژن، بستن فضاهای بین دندانها یا تراز کردن آنها و … است.
براکتها به صورت جداگانه روی هر دندان قرار میگیرند و از طریق یک سیم قوسدار به هم متصل میشوند. براکت دارای یک شکاف است که سیم قوسدار از آن عبور میکند. فشاری که توسط براکتها و سیم بر روی دندان وارد میشود، امکان اصلاح سریع و موثر موقعیت دندان را فراهم میکند. هر دندان یک براکت خاص دارد و بسته به نوع درمان، براکت میتواند با ابزارهای اضافی نیز همراه باشد.
انواع براکت ارتودنسی
براکتها انواع مختلفی با توجه به نوع درمان و مواد تشکیلدهنده آنها دارند. در زیر انواع مختلف براکت را نام برده و درباره آن توضیح دادهایم.
براکت ارتودنسی فلزی
براکتهای فلزی در ارتودنسی ثابت سنتی استفاده میشوند، مقاومت زیادی در طول درمان دارند و همچنین ارزان تر از براکتهای جدید هستند.
مزایای براکت فلزی:
- مقاومت بالایی دارند
- آنها میتوانند هر چند بار که لازم است خم شوند
- درمان توسط آنها مؤثر و نسبتا کوتاهمدت است
- این نوع براکت ارزان تر از بقیه انواع آن است
براکت ارتودنسی لینگوال
براکت ارتودنسی لینگوال، بر خلاف براکتهای فلزی سنتی، پشت دندانها نصب میشوند. همانند براکتهای فلزی، براکت لینگوال با اعمال فشار به دندانها کار میکند تا آنها به موقعیت صحیح حرکت کنند. چیزی که باعث محبوبتر بودن این نوع بودن براکت نسبت به براکت فلزی میشود، نامحسوس بودن آن است و از لحاظ زیبایی برای افراد حساس گزینه مناسبتری است.
مزایای براکتهای لینگوال
- از بیرون قابل دیدن نیستند
- دقیقا به اندازه براکتهای فلزی مؤثر و کارآمد هستند، یعنی قادر به صاف کردن اکثر مال اکلوژنها هستند.
- برای همه سنین از جمله کودکان مناسب هستند
- همانند الاینرها، براکتهای لینگوال بصورت سفارشی ساخته میشوند تا کاملا متناسب با دهان شما باشند
- طول درمان کوتاهمدت را ارائه میدهند
- کمتر آسیب می بینند زیرا هنگام خوردن و گاز گرفتن غذا، احتمال کمتری دارد که برخوردی با آنها صورت گیرد
- تمیزکردن دندان و رعایت بهداشت دندان با آنها خیلی راحتتر از براکتهای فلزی است
براکت ارتودنسی خود بازشونده یا دیمون
براکت خود بازشونده یا دیمون یکی از براکتهای پیشرفته و محبوب است که از سه جهت با سایر درمانهای ارتودنسی متفاوت است:
- این براکت بدون اتصالات الاستیک یا فلزی است. در براکتهای دیمون بر خلاف براکتهای سنتی، یک مکانیسم وجود دارد تا سیم را به آرامی محکم کند و منجر به یک لغزش میشود. این بدان معنی است که کشها و گیرههای مورداستفاده در بریسهای سنتی موردنیاز نیستند
- معاینههای دورهای کمتری برای تنظیمات مجدد موردنیاز است. دندانها با سرعتی یکنواختتر، ملایمتر و پیوستهتر با استفاده از سیمهای سبک وزن، با تکنولوژی بالا به موقعیت مناسب حرکت میکنند. این به این معنی است که قرارهای ملاقات کمتری با متخصص ارتودنسی برای تنظیم براکتها موردنیاز است.
- با این براکتها مدت زمان تنظیمات مجدد سریعتر و راحتتر است. تعویض سیم و انجام تنظیمات بریسها سریع و آسان است. این باعث میشود زمان کمتری را مجبور باشید روی صندلی بنشینید.
“نکته دیگری که در مورد براکت ارتودنسی دیمون وجود دارد این است که طول درمان با آن بسیار کوتاهتر از براکتهای دیگر است.”
پیشنهاد مطالعه: هزینه ارتودنسی سال 1401
براکت ارتودنسی سرامیکی:
این براکتها در مطبهای دندانپزشکی بسیار مورد تقاضای بیماران هستند زیرا زیبایی بیشتری نسبت به براکتهای فلزی دارند. براکت ارتودنسی سرامیکی خیلی کمتر از براکت فلزی قابل دیدن است و همچنین برای بیمار راحتی بیشتری فراهم میکند زیرا باعث تحریک یا التهاب لثه نمیشود.
“بر خلاف براکت فلزی، با براکتهای سرامیکی دوره درمان طولانیتر خواهد بود. بنابراین بدیهی است که بیماری که این نوع درمان را انتخاب میکند، زیبایی براکتها برایش از مدت زمان درمان اهمیت بیشتری دارد.”
نحوه قرارگیری این براکتها مشابه براکتهای فلزی است. قطعات کوچک سرامیک با آلیاژ مواد کامپوزیتی بسیار قوی و بادوام به دندانها متصل میشوند. گفته میشود که براکتهای سرامیکی نسبت به براکتهای فلزی دوام کمتری دارند و بسیار راحتتر میشکنند.
مزایای براکت سرامیکی:
- زیباتر هستند
- درمان توسط آنها برای بیمار راحتتر است
براکت ارتودنسی پلاستیکی
زمانی که شخصی بخواهد در طول دوره درمان کسی متوجه تحت درمان بودن او نشود، گزینه مناسب دیگری به نام براکت پلاستیکی برای او وجود دارد که معمولا بی رنگ یا سفیدرنگ است. این نوع براکت تقریبا همرنگ با مینای طبیعی دندان است و بسیار کم جلب توجه میکند. تنها عیبی که دارد این است که با خوردن برخی مواد غذایی تغییر رنگ میدهد.
مزایای براکتهای پلاستیکی
- به لطف شفافیتی که ارائه میدهد، از لحاظ زیباییشناسی مناسبتر است
- احتمال شکستگی این براکتها کم است
- راحتی بیشتری را ارائه میدهد
جمعبندی
در این مقاله تلاشمان بر این بود تا شما را با انواع براکت ارتودنسی آشنا کنیم و در انتها لازم است بگوییم که انتخاب نوع براکتی که باید استفاده شود، بر عهده متخصص ارتودنسی است که درخواستهای بیمار، شدت مشکل و امکانات مالی او را در نظر میگیرد و بهترین گزینه را پیشنهاد میدهد. به صورت کلی، براکتهایی که بهترین چسبندگی را به سطح دندان تضمین میکنند، فلزی هستند. به همین دلیل مناسبترین گزینه برای کودکان و نوجوانان استفاده از براکت فلزی است.
در عوض متخصصان با توجه به جنبه زیبایی شناختی، براکت سرامیکی را برای بزرگسالان بهترین گزینه میدانند. این نوع براکت در واقع با مواد غذایی لکهدار نمیشود و تقریبا نامرئی است.
امیدواریم اطلاعات خوبی در مورد براکت ارتودنسی به شما داده باشیم تا زمانی که اقدام به شروع درمان ارتودنسی کردید با آگاهی بیشتری تصمیم بگیرید.