در این مطلب قصد داریم هر آنچه لازم است درباره ارتودنسی متحرک بدانید را برایتان شرح دهیم. همانطور که میدانیم ارتودنسی با دستگاههای ثابت یکی از محبوبترین گزینهها برای تراز کردن دندانها تا به حال بوده است و هر بار اسمی از ارتودنسی بیاید ناخودآگاه تصویر دستگاه فلزی سنتی در ذهن ما مجسم میشود. با این حال، دستگاههای ارتودنسی متحرک ورود قدرتمندی به دنیای این روش درمانی داشتهاند و به گزینهای ارجح برای بیمارانی تبدیل شدهاند که به دنبال بهبود وضعیت دندانهای خود و راحتی بیشتر هستند. این نوع ارتودنسی که مانند روشهای سنتی مؤثر است، هر روز تعداد بیشتری از افراد را جذب میکند.
تعریفی از دستگاههای ارتودنسی متحرک
وقتی صحبت از ارتودنسی به روش متحرک میشود، به دستگاههای ارتودنسی اشاره میکنیم که متحرک هستند، بنابراین مانند بریسهای سنتی روی دندان ثابت نمیشوند. بنابراین، بیماران میتوانند آنها را بر اساس نیاز خود، به عنوان مثال برای غذا خوردن و مسواک زدن، خارج کنند. به همین دلیل است که بریس های متحرک آزادی بیشتر، راحتی بیشتر و بهداشت بهتر را ارائه میدهند.
انواع دستگاه ارتودنسی متحرک
برخلاف تصور برخی افراد، یک نوع روش واحد برای ارتودنسی متحرک وجود ندارد. یک طبقه بندی وجود دارد و در آن انواع دستگاههای ارتودنسی متحرک وجود دارند که عبارتند از:
پلاکهای نگهدارنده: استفاده از این نوع دستگاه بسته به مورد میتواند شبانه باشد یا باید در طول روز استفاده شود. در پایان درمان ارتودنسی برای حفظ درمان انجامشده و جلوگیری از برگشت دندانها به حالت اولیه استفاده میشود. این دستگاه نگهدارنده بیشتر تحت عنوان دستگاهی برای استفاده شبانه شناخته میشود، اما در بسیاری از موارد باید در طول روز به خصوص در اولین دوره پس از درمان ارتودنسی استفاده شوند. این دستگاهها هیچ عملی انجام نمیدهند و فقط دندانها را در جای خود نگه میدارند.
پلاکهای نگهدارنده، حاوی عناصری هستند که صرفا برای جلوگیری از حرکت دندانها به آنها فشار وارد میکنند.
از دیگر دستگاههای ارتودنسی متحرک میتوان پلاکهای ساده، پلاکهای فانکشنال، الاینرهای شفاف و دستگاههای فانکشنال مولتی پی را نام برد که هرکدام برای مورد خاص متناسب استفاده میشوند.
چه کسانی میتوانند از ارتودنسی متحرک استفاده کنند؟
اکثر بیمارانی که نیاز به درمان ارتودنسی دارند میتوانند از دستگاههای ارتودنسی متحرک، هم روی فکهای بالا و پایین و در هر دو قوس به طور همزمان استفاده کنند. ارتودنسی متحرک برای بسیاری از مشکلات دندانی موثر است و می تواند از ساده ترین تا پیچیده ترین موارد را درمان کند. همچنین حداقل سنی برای شروع درمان این نوع ارتودنسی وجود ندارد، بنابراین بریسهای متحرک را میتوان هم برای کودکان و هم بزرگسالان استفاده کرد.
بیشتر بدانید: انواع ارتودنسی دندان کدامند؟
ارتودنسی متحرک برای کودکان
بریسهای دندانی متحرک گزینهای عالی برای حل مشکلات تراز یا بایت در کودکان هستند.
“اما در نظر داشته باشد که مهم است به کودکان آموزش داده شود تا از بریسهای متحرک به درستی استفاده کنند و تا جایی که ممکن است آنها را عادت دهید که فقط در هنگام غذا و مسواک زدن دستگاه را بردارند.”
ارتودنسی متحرک برای بزرگسالان
بزرگسالان تمایل دارند از بریسهای متحرک را استفاده کنند زیرا آزادی بیشتری دارند و از نظر زیبایی بسیار مناسبتر هستند. بزرگسالان از طریق روش درمانی ارتودنسی متحرک میتوانند بریس متحرک را برای غذا خوردن، مسواک زدن یا در زمانهای خاص بردارند. اگرچه متخصصان توصیه میکنند از بریسهای متحرک حداقل به مدت 22 ساعت در روز استفاده شود تا اطمینان حاصل شود که درمان به درستی و طبق برنامه انجام میشود.
چه مال اکلوژن و چه بقیه مشکلات دندانی را میتوان با ارتودنسی متحرک درمان کرد؟
دستگاههای متحرک ارتودنسی برای درمان بسیاری از مشکلات دندانی و مال اکلوژن استفاده میشوند. برخی از مشکلاتی که با بریسهای متحرک قابلدرمان هستند عبارتند از” مال اکلوژن شدید، شلوغی زیاد دندانها به دلیل کمبود فضا، اپن بایت و دیاستما.
علاوه بر موارد ذکر شده، مشکلات بسیار دیگری نیز وجود دارد که با ارتودنسی متحرک قابلدرمان هستند. در اولین ویزیت، متخصص ارتودنسی به شما میگوید که آیا مشکل شما با دستگاه متحرک قابلدرمان است یا خیر.
ارتودنسی متحرک چه مزایا و معایبی دارد؟
مانند سایر انواع ارتودنسی، این نوع ارتودنسی نیز دارای مزایا و معایبی است. بیایید مزایا و معایب آن را ببینیم.
مزایای ارتودنسی متحرک
دستگاههای ارتودنسی متحرک، چه شفاف چه غیر شفاف، مزایای زیادی را دارا هستند. مثلا امکان درمان راحتتری را با امکان برداشتن دستگاه برای غذا خوردن و مسواک زدن فراهم میکند. به علاوه با استفاده از این روش درمانی، نیازی به نگرانی در مورد غذا (غذای سفت یا غذایی که باعث لکهدار شدن دندان شود) نیست، زیرا هیچ محدودیت غذایی در این روش وجود ندارد. همچنین دستگاههای مورد استفاده در آن از نظر زیبایی شناختی مناسبتر هستند و باعث میشوند که روند درمان از بیرون تقریبا نامحسوس باشد. همچنین هرزمان که به جمعی رفتید میتوانید آنها بردارید و این یک مزیت فوقالعاده برای کسانی است که حساس هستند.
پیشنهاد مطالعه: فواید استفاده از ارتودنسی چیست؟
معایب ارتودنسی متحرک
از آنجایی که دستگاه را میتوان به راحتی برداشت، ممکن است آنها را گم کنید، آسیب ببینند یا وسوسه شوید که یک روز کامل آن روی دندان قرار ندهید.
“توصیه میشود دستورالعملهای متخصص ارتودنسی را به دقت دنبال کنید و واقعا با انگیزه و منظم باشید تا درمان موثر باشد و طبق برنامه پیش برود. برای جلوگیری از گم شدن یا شکستن آنها باید همیشه در ظرف خود نگهداری شوند.”
تفاوت ارتودنسی متحرک و ارتودنسی ثابت
در ارتودنسی با دستگاه متحرک اگرچه کارایی دستگاههای ثابت و متحرک یکسان است، اما این دستگاهها در برخی موارد با هم تفاوت دارند. بیایید تفاوت های اصلی بین دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک را ببینیم:
از لحاظ زیبایی شناختی دستگاههای متحرک بسیار بهتر و مناسبتر از دستگاههای فلزی ثابت هستند. دستگاههای ارتودنسی متحرک با آناتومی دندانهای شما سازگار میشوند، بنابراین میتوانید در آرامش و بدون تغییر صدایتان صحبت کنید و بدون نگرانی لبخند بزنید. تقریبا کسی متوجه شود که بریسهایتان را روی دندانهایتان قرار دادهاید!
از لحاظ راحتی، روش درمان ارتودنسی متحرک به طور کلی از روش ثابت راحتی بیشتری را فراهم میکند. بیماران محدودیت غذایی ندارند و می توانند غذاهای سفت و رنگی (چای، قهوه، غذاهای دارای ادویهجات و…) بخورند یا به سادگی میوهای را گاز بگیرند بدون اینکه خطر شکستن دستگاه یا لکه دار شدن آن وجود داشته باشد. آنها همچنین به راحتی برداشته میشوند.
از نظر بهداشت نیز ارتودنسی به روش متحرک نسبت به ثابت بسیار بهتر است؛ زیرا مسواک مانعی ندارد و میتواند به راحتی به تمام قسمتهای دهان دسترسی پیدا کرد. همین امر در مورد نخ دندان نیز صدق میکند که کشیدن آن به صورت روزانه توصیه میشود؛ اما طبق اصولی که متخصص به شما آموزش میدهد. در حالی که در ارتودنسی ثابت، باید از مسواکهای بین دندانی برای تمیز کردن نواحی بین دستگاه و دندانها استفاده شود.
از نظر نیاز به معاینه دورهای، به طور کلی در ارتودنسی ثابت نیاز به بررسی منظمتری نسبت به روش متحرک وجود دارد. اما مواردی در ارتودنسی به روش متحرک وجود دارد که لازم دستگاه هر یک یا دو هفته یکبار توسط متخصص ارتودنسی تنظیم یا تعویض شوند.
هزینه ارتودنسی متحرک
هزینه لازم برای ارتودنسی متحرک بر اساس عوامل زیادی از جمله متخصصی که کار را انجام میدهد، اعتبار کلینیک، مدت زمان درمان و پیچیدگی مشکل و موارد دیگر متفاوت است. با این حال، به طور کلی هزینه آن چیزی در حدود 6 میلیون و پانصد هزار تومان برای هر فک در موارد مشکل ساده و حدود 15 میلیون تومان برای هر فک در موارد پیچیدهتر است که به طبع ماههای بیشتری به درمان نیاز دارد.
پیشنهاد مطالعه شاین: هزینه ارتودنسی دندان در سال 1401
سوالات متداول در مورد ارتودنسی متحرک
چگونه دستگاههای آن را تمیز کنیم؟
برای تمیز کردن دستگاههای این نوع ارتودنسی، باید از آب سرد استفاده کرد و آن را با یک صابون با pH خنثی مسواک زد.
آیا ارتودنسی متحرک برای بزرگسالان مناسب است؟
بله! ارتودنسی متحرک برای بزرگسالان ایدهآل است و به اندازه ارتودنسی ثابت موثر است. علاوه بر این به دلیل نامرئی بودن، استفاده از آن در زندگی روزمره شما هیچگونه اختلال و احساس معذب شدن ایجاد نمیکند. اگر فردی حساس هستید و نمیخواهید کسی بفهمد برای تراز کردن دندانهایتان اقدام کردهاید، اصلا کسی متوجه نمیشود که شما ارتودنسی انجام میدهید.
کلام پایانی
در این مطلب تلاشمان بر این بود که هر آنچه نیاز دارید درباره ارتودنسی متحرک بدانید را برایتان توضیح دهیم. با توجه به تمام مواردی که ذکر شد کلام آخر ما این است که اگر قصد انجام ارتودنسی دارید این روش یکی از کاربردیترین موارد است و میتوانید با راحتی و آسودگی خیال بیشتری روند درمان خود را پیش ببرید و در هیچ کدام از بخشهای زندگیتان کوچکترین اختلالی ایجاد نشود. امیدواریم خواندن این مطلب برایتان مفید واقع شود و اگر تمایل داشتید آن را با دوستان و اطرافیان خود به اشتراک بگذارید.