دانستن مزایای کامپوزیت دندان برای افرادی که قصد کامپوزیت کردن دندانهای خود را دارند، اما به دلیل اطلاعات کم در این زمینه در انجام آن تردید دارند، تا حدود زیادی میتواند به آنها در مطمئن شدن از انتخاب خود کمک کند. زیبایی دندانها و داشتن لبخند جذاب هر چهرهای را متفاوت خواهد کرد. اما لبخند زیبا دیگر یک آرزو نیست و همه میتوانند از علم دندانپزشکی زیبایی بهره ببرند تا صاحب دندانهایی سالم و زیبا شوند. در دندانپزشکی از روشهای مختلفی برای ترمیم دندانها و زیباسازی آنها استفاده میشود که یکی از آنها کامپوزیت دندان یا کامپوزیت ونییر است. ما در این مقاله به مزیت کامپوزیت دندان اختصاص دادهایم تا اطلاعات لازم در این باره را در اختیارتان قرار دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مزایای کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان، یک روش درمانی است که برای بهبود ظاهر دندانهای جلویی استفاده میشود. مزایای کامپوزیت دندان عبارتند از:
- طبیعی به نظر رسیدن: کامپوزیت دندان با دندانهای طبیعی تطبیق پیدا میکند و زیبایی و ظاهر طبیعی دندانها را حفظ میکند.
- حفظ سلامت دندان: هنگام نصب کامپوزیت، حداقل تیغه دندان حذف میشود، که مانع از آسیب به بافت سالم دندان میشود.
- نیاز به حفره کردن کمتر: در مقایسه با پر کردنهای فلزی، کامپوزیت نیاز به حفره کردن کمتری دارد، این به معنی حفظ سلامت دندان است.
- زمان کوتاه: کامپوزیت دندان به راحتی نصب میشود و به دنبال آن، دندان میتواند بلافاصله استفاده شود. این بدان معنی است که نیازی به چندین نوبت درمانی نیست.
- کاهش حساسیت: کامپوزیت دندان حساسیت دندانها را کاهش میدهد، زیرا از مواد حاوی فلزات استفاده نمیشود.
- ترمیم پذیری: کامپوزیت ماده خمیری شکلی است که بر روی دندانها قرار داده میشود و به راحتی امکان حالت دادن و متناسب کردن شکل آن با فرم دندان وجود دارد. این ویژگی کامپوزیت باعث شده است که خاصیت ترمیم شدن را داشته باشد و در مواردی که به هر دلیلی دچار شکستگی یا لب پرشدگی شود، میتوان آن را ترمیم کرد. دندانپزشک با اضافه کردن ماده کامپوزیت بر روی نواحی آسیب دیده و پالیش کردن آن میتواند مجدداً دندانهایی زیبا را به بیمار هدیه دهد.
- استحکام و مقاومت خوب: از دیگر مزایای کامپوزیت دندان میتوان به استحکام و مقاومت خوب آن در برابر فشارهایی که به آن وارد میشوند، اشاره کرد. گرچه کامپوزیت دائمی نیست، اما استحکام و مقاومت مطلوبی دارد و اگر به درستی از آن مراقبت شود، طول عمر خوبی خواهد داشت.
بنابراین مزایای کامپوزیت دندان برای افرادی که به دنبال روشی ساده و کم هزینه برای بهبود ظاهر دندانهای جلویی خود هستند بسیار جذاب است.
کاربرد کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان کاربردهای زیادی دارد. این ماده به قدری مفید و کاربردی است که حتی از آن برای اتصال براکت به دندانها در ارتودنسی استفاده می شود. از دیگر کاربردهای آن:
- بیشترین و قابل توجه ترین کاربرد آن پر کردن دندان بعد از عصب کشی، ترمیم دندانهای آسیب دیده و رفع عیوب ظاهری دندانی است.
- برای رفع فاصله بین دندانها، یا ترمیم دندانهای شکسته و رفع مشکل یکدست نبودن بلندی دندانها نیز از کامپوزیت استفاده میشود.
- چون کامپوزیت همرنگ دندان است و از نظر زیبایی بسیار مشابه دندان های خودمان است، اگر دندانهای که در طرح لبخند قرار دارند دچار پوسیدگی و آسیب شده باشند، آنها را با ماده کامپوزیت دندان ترمیم و پر می کنیم.
- برای روشن کردن دندانهای زرد و زیبایی طرح لبخند هم از کامپوزیت استفاده میشود که در این حالت به آن کامپوزیت ونیر میگویند.
البته برای پر کردن دندانها مواد زیادی مانند آمالگام، طلا و … وجود دارد. اما اگر دندانها در قدام (جلوی دهان) دچار آسیب شده باشند بهتر است که به جهت زیبایی تنها از کامپوزیت برای ترمیم استفاده شود.
آیا کامپوزیت میتواند گزینه مناسبی باشد؟
برای تشخیص دقیق و قطعی برای اینکه آیا کامپوزیت گزینه مناسبی برای شما است یا خیر، بهتر است به یک پزشک دندانپزشک مراجعه کرده و با او مشورت کنید. در این مشاوره، پزشک شما را مورد بررسی قرار میدهد و سپس به شما توصیههای لازم را میدهد. مهمترین عواملی که در انتخاب کامپوزیت به عنوان یک گزینه برای درمان دندانها میتواند مؤثر باشد شامل موارد زیر میباشد:
- نوع و مقدار آسیب دیدگی دندان: کامپوزیت معمولا برای درمان ترک خوردگی های کوچک یا پر کردن ترک های کوچک در دندان استفاده می شود. برای موارد شدیدتر مانند نیاز به روکش برای دندانها، ممکن است روش های دیگری مانند پوشش های پورسلنی و یا ترمیم دندان با استفاده از ایمپلنت دندانی مورد نیاز باشد.
- موقعیت دندان: معمولا کامپوزیت برای درمان دندانهای جلویی و ظاهری بیشتر مناسب است.
- ترجیح فرد: ترجیحات شخصی همیشه نیاز به توجه دارد. برخی افراد ممکن است ترجیح دهند از روش های دیگر برای درمان دندان استفاده کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به دنبال روشهای غیر دردناک تر و سریعتر باشند.
در کل، تصمیم نهایی برای انتخاب کامپوزیت به عنوان یک گزینه درمانی، باید توسط متخصص ارتودنسی شما بر اساس شرایط شما گرفته شود.
فواید کامپوزیت دندان نسبت به ارتودنسی
ارتودنسی و کامپوزیت روشهای درمانی متفاوتی هستند اما در برخی موارد میتوان از کامپوزیت به جای ارتودنسی استفاده نمود. در ادامه به معرفی فواید کامپوزیت دندان نسبت به ارتودنسی می پردازیم:
- سریع تر بودن طول دوره درمان کامپوزیت
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، نصب این روکش ها در مدت زمان کمی و با یک جلسه مراجعه به کلینیک دندانپزشکی صورت می گیرد و فرد خیلی سریع به نتیجه دلخواه خود می رسد. اما درمان ارتودنسی با توجه به شدت بهم ریختگی دندان ها، از چند ماه تا چند سال طول می کشد. البته به این نکته نیز باید توجه نمود که کامپوزیت تنها بهم ریختگی های جزئی را می تواند بپوشاند و نباید آن را به جای درمان ارتودنسی به کار برد.
- بدون درد بودن روش کامپوزیت
نصب کامپوزیت بدون درد انجام می شود و تنها ممکن است دندان های فرد برای چند روز دچار حساسیت شوند که به مرور حساسیت ایجاد شده از بین می رود. در حالی که ارتودنسی به این دلیل که دندان ها جابجایی هایی را انجام می دهند، تاحدودی با درد همراه می باشد.
طول عمر دندان کامپوزیت شده
عمر دندان کامپوزیت شده معمولاً بین 5 تا 10 سال است، اما در برخی موارد میتواند بیشتر یا کمتر باشد. عواملی مانند کیفیت و نوع کامپوزیت استفاده شده، توانایی دندانپزشک در اجرای درست روشهای کاربردی، نحوه مراقبت از دندانها و نوع استفاده از دندان میتواند بر طول عمر دندان کامپوزیت شده تاثیر بگذارد. برای بهبود دوام دندان کامپوزیت شده، باید رعایت مراقبت های لازم مانند مسواک زدن و مصرف غذاهای نرم و عدم استفاده از دندان برای شکستن چیزها باشد. همچنین، برای افزایش دوام دندان کامپوزیت شده، باید به دورههای منظم مراجعه کنید تا دندان پزشک شما بتواند هر گونه مشکل را به موقع تشخیص داده و رفع کند.
کامپوزیت برای چه افرادی مناسب نیست؟
استفاده از کامپوزیت برای درمان ترمیمی دندان در بسیاری از موارد مناسب است، اما در برخی موارد ممکن است مناسب نباشد. برخی از افرادی که کامپوزیت برای آنها مناسب نیست عبارتند از:
- افراد با شکستگیهای شدید دندانها: اگر شکستگی دندان به حدی شدید باشد که بتواند با کامپوزیت ترمیم نشود، باید به روشهای دیگری از جمله پوشش دندان (کراون) روی آنها روی آورد.
- افراد با کمخونی شدید: در صورتی که فرد دچار کمبود شدید آهن یا دیگر مواد مغذی باشد که برای ترمیم و ساختار سازی بافتهای دندانی ضروری هستند، احتمالا بهتر است از روشهای دیگری استفاده کند.
- افراد با فرایند تسنیم دندان: در برخی موارد، دندانها ممکن است به طور طبیعی در دهان تسنیم شوند، اما در برخی موارد ممکن است به علت فشارهای بیش از حد بر روی آنها اتفاق بیافتد. این فرایند ممکن است باعث خروج کامپوزیت از دندان شود.
- افرادی که دچار برخی بیماریهای دندانی یا لثه هستند: در برخی موارد، افراد با بیماریهایی مانند نارسایی ایمنی، آسم یا بیماریهای قلبی که نیاز به آنتی بیوتیک هستند، نباید از کامپوزیت استفاده کنند.
معایب و عوارض کامپوزیت چیست؟
برخی از معایب کامپوزیت دندان یا عوارض آن عبارتند از:
- مدت زمان ماندگاری آنها نسبت به لمینت کمتر است زیرا جنس لمینت بسیار بهتر و پایدارتر از کامپوزیت است.
- امکان شکسته شدن آنها در صورت عدم مراقبت زیاد است.
- امکان تغییر رنگ و لکه پذیری بالایی دارند.
سن مناسب انجام کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان در همه سنین بالای ۱۲ سال قابل استفاده است. در برخی موارد ممکن است برای برخی افراد مشکلی وجود داشته باشد که بهتر است قبل از انجام کامپوزیت با پزشک دندانپزشک مشورت کنند. به عنوان مثال، اگر دندان شما دچار فرسایش شدید یا خرابی شدید باشد، ممکن است نیاز به درمانهای دیگری مثل ارتودنسی یا عصب کشی دندان باشد. در این صورت، قبل از انجام کامپوزیت دندان، باید مشکلات دیگر را حل کرده و دندان را به حالت نرمال بازگردانید.
سخن آخر
کامپوزیت دندان روشی درمانی و زیبایی میباشد که علاوه بر پر کردن دندانهای خالی میتواند جنبه زیبایی نیز داشته باشد و از روشهای اصلاح طرح لبخند محسوب میشود. حال با دانستن مزایای کامپوزیت دندان میتوانید با داشتن دندانهایی سفید و لبخند هالیوودی این روش زیبایی و بی خطر را انجام دهید.