در این قصد داریم به موضوع مهم ارتودنسی کودکان بپردازیم. ابتدا باید بدانیم که ارتودنسی یک فرآیند در دندانپزشکی است که کاربرد آن، اصلاح شیوه قرارگیری دندانها و در نتیجه زیبا شدن لبخند است. این روش درمان همچنین منجر به سلامت دهان و دندان و لثه بیمار نیز کمک میکند. اثربخشی این درمان دندانپزشکی آن را بسیار محبوب کرده است و باعث شده است که درصد بالایی از بزرگسالان برای اصلاح دندان های خود به متخصصان ارتودنسی مراجعه کنند. اما علاوه بر بزرگسالان، کودکان نیز میتوانند از این روش درمانی بهرهمند شوند و در مواردی حتی اثربخشی آن بر کودکان بیشتر است. از آنجا که درمان نامنظمی دندان کودکان دغدغه بسیاری از والدین است تصمیم گرفتیم در این مقاله به آن بپردازیم. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
چه زمانی باید ارتودنسی کودکان را شروع کنیم؟
امروزه سؤال بسیاری از والدین این است که آیا انجام ارتودنسی برای کودکان ضروری است یا نه و چه زمانی باید اقدام به روش درمانی ارتودنسی برای کودک کنند. متخصصان غالبا معتقد هستند که انجام ارتودنسی برای کودکان راحتتر انجام میشود و اثربخشی آن نیز بیشتر خواهد بود.
بنابراین اگر در سنین پایین کودک خود را نزد یک متخصص ارتودنسی ببرید، به پیشگیری از مشکلات احتمالی بعدی منجر خواهد شد. هنگامی که به موقع اقدام کنید و کودک خود را در زمان مناسب برای معاینه ببرید، بررسی رشد صحیح دندانهای دائمی او آسانتر خواهد بود.
سن توصیه شده برای ارتودنسی کودکان چقدر است؟
در مسائل مربوط به رشد دندان کودکان هیچ علم دقیقی وجود ندارد که بتواند پارامترهایی را ارائه دهد، زیرا هر کودک دنیایی است که به روش خود تکامل مییابد. کودکانی هستند که در سن هفت سالگی به بلوغ دندانی رسیده اند، در حالی که برخی دیگر به بلوغ دندانی نرسیدهاند. روند رشد دندان از کودکی به کودک دیگر متفاوت است.
دندانپزشکان معمولا توصیه میکنند که پس از شش سالگی کودک خود را برای معاینه نزد متخصص ارتودنسی ببرید. زیرا در این زمان دندانهای آسیاب دائمی آنها رشد کرده و بیرون میآیند.
به همین دلیل است که درمانهای ارتودنسی کودکان و نوجوانان بر انجام این روش درمانی در بزرگسالی ارجحیت دارد؛ زیرا اصلاح رشد یا رشد ضعیف دندانها در سنین پایین آسانتر است.
چرا ارتودنسی کودکان برای کودکان 6 تا 12 سال توصیه می شود؟
همانطور که در ابتدا توضیح دادیم ارتودنسی میتواند برای هر کسی بدون در نظر گرفتن سن، راه حلی کارآمد برای هر کسی باشد؛ حتی اگر کودکان بین شش تا دوازده سال بهترین موارد برای انجام ارتودنسی و اصلاح مشکلات دندانی به گفته متخصصان باشند.
اما دلیل مشخص کردن این بازه سنی این است که در این سالها رشد و نمو استخوانهای کودک آغاز میشود. مرحلهای که درمانهای پیشگیرانه را برای شناسایی و پیشگیری از بیماریها و مشکلات احتمالی آینده تسهیل میکند. به عنوان مثال، یکی از شایع ترین مشکلات دهان، مال اکلوژن دندانی است که به معنای تراز نبودن دندانهای فک بالا و پایین و عدم قرارگیری مناسب آنها روی یکدیگر است. در چنین مواقعی باید با ارتودنسی اصلاح شود.
چگونه میتوان فهمید امکان انجام ارتودنسی کودکان برای فرزند شما وجود دارد یا خیر؟
مانند تمام مراقبتهای پزشکی، در درمان نامنظمی دندان کودکان نیز متخصص باید یک سری آزمایش، تجزیه و تحلیل و ارزیابی را قبل از ارائه تشخیص دقیق انجام دهد تا نوع درمان را تعیین کند و نیازهای کودک را برطرف کند.
این مورد با در نظر گرفتن جنبه هایی مانند دندانهای نیش، شکل فک، نحوه رشد همه دندانها ارزیابی میشود. در اولین ویزیت، برای بررسی مشکلاتی که با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نیستند، ابتدا عکس رادیوگرافی انجام گرفته میشود. با این کار متخصص میتواند داخل دهان را با جزئیات بیشتری مشاهده و ریشههای دندان، استخوانهای فک و کل ساختار را بهتر بررسی کند. سپس بهترین روش درمان ارتودنسی کودکان را به والدین توصیه میکند.
درمانهای ارتودنسی به لطف پیشرفتهای پزشکی، علم و فناوری بسیار متنوع شدهاند و بدون اینکه راهحلهای سنتی را به خطر بیندازند، در جهت تکامل و تسهیل روش درمان ابداع شدهاند.
بیشتر بدانید: انواع ارتودنسی دندان چیست؟
دندان های شیری در ارتودنسی کودکان
20 دندان شیری وجود دارد و هر دندان سن و زمان خاصی برای بیرون آمدن دارد. دندانهای شیری با اندازه کوچکشان مشخص میشوند، با لایههای نازکتر مینا و ریشههای کوتاهتر که به مرور زمان ناپدید میشوند و باعث افتادن دندان میشوند.
زمانی که دندان به خودی خود میافتد، معمولاً خونریزی رخ میدهد که بخشی از روند طبیعی رشد دندانها است، بنابراین نیازی به مداخله پزشک ندارد. اما اگر بر اثر اتفاقی دیگر دندان کودک بیفتد (مثلا به دلیل زمین خوردن یا ضربه باشد)، ضروری است که در اسرع وقت با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنید.
ارتودنسی کودکان برای رفع بایت
بایت دندانی موقعیت دندانها در دو فک است که به زبان سادهتر، بسته شدن دهان و همراستایی دندانهای بالا با دندانهای پایین است که به طور کلی باید مطابقت داشته باشند.
هنگامی که یک تناسب نادرست در بایت وجود داشته باشد، مشکلات دهانی میتواند ایجاد شود که نه تنها زیبایی دندان را تحت تاثیر قرار میدهد، بلکه یک سری مشکلات در سلامت عمومی از جمله مشکلات در گزش برای کودک نیز ایجاد میکند.
بایت نامناسب در کودک را میتوان از طریق ارتودنسی به طور کامل درمان کرد و بسته به نوع و پیچیدگی مشکل کودک، متخصص ارتودنسی روش درمانی مناسب را انتخاب میکند.
پیشنهاد مطالعه: هزینه ارتودنسی چقدر است؟
انواع ارتودنسی کودکان
برای به دست آوردن بهترین نتیجه از درمان ارتودنسی باید مشکلات را به موقع شناسایی کرد، به همین دلیل ارتودنسی کودکان یک راه حل اولیه برای پیشگیری از مشکلات دندانی در آینده است.
همانطور که در تمام درمانهای موجود در حوزه دندانپزشکی برای بزرگسالان، هر بیمار نیازی منحصر به فرد و شخصی دارد، در کودکان نیز به همین صورت است. به همین دلیل است که انواع مختلفی از ارتودنسی برای کودکان نیز وجود دارد.
ارتودنسی رهگیری
در ارتودنسی رهگیری (interceptive) شاخهای از دندانپزشکی است که در آن متخصص ارتودنسی، رشد و تکامل دندانهای کودک را به منظور تشخیص، پیشگیری و درمان هرگونه تغییر زیر نظر دارد. بنابراین کاربرد آن هدایت صحیح رشد دندانهای دائمی است.
شروع این نوع از درمان ارتودنسی کودکان باید پس از رویش اولین دندان، یعنی یکی از دندانهای ثنایای بالایی که معمولا بین شش تا هفت سالگی رخ میدهد، انجام شود.
ارتودنسی ثابت برای کودکان
یکی از محبوبترین و شناختهشدهترین درمانهای ارتودنسی برای کودکان، ارتودنسی ثابت است که بیشتر به بریسهای فلزی معروف است. اما به لطف پیشرفت علم و فناوری انواع مختلفی از دستگاههای ارتودنسی وجود دارد که جایگزین خوبی برای بریسهای فلزی هستند.
ارتودنسی متحرک برای کودکان
اگر میخواهید مشکلات فرزندتان از نظر زیبایی و سلامت دندان با یک روش درمانی کمتر تهاجمی حل شود، یک جایگزین معتبر و کارآمد میتواند استفاده از دستگاه متحرک باشد. نوعی دستگاه ارتودنسی که این مزیت را دارد که میتوان آن را به راحتی و هر زمانی برداشت و سپس مجدد روی دندان کودک قرار داد.
این تکنیک به بیمار بهداشت دهان و دندان مطلوبتر و راحتتری را ارائه میکند و در عین حال زیبایی لبخند را بهبود میبخشد.
“اما در نظر داشته باشید که این روش برای موارد پیچیدهای که نیاز به درمانهای تهاجمیتری دارند توصیه نمیشود.”
ارتودنسی نامرئی برای کودکان
ارتودنسی نامرئی دیگر تنها درمانی مختص بزرگسالان نیست. حتی کودکان نیز این امکان را دارند که از تمام مزایای ارائه شده توسط درمان ارتودنسی نامرئی بهرهمند شوند. برای ارتودنسی کودکان به صورت نامرئی، از روشهای ارتودنسی شفاف و متحرک (الاینرها)، ارتودنسی سرامیکی و ارتودنسی لینگوال استفاده میشود. الاینرها دستگاههایی نامرئی و کاملا قابل جابهجایی هستند و کارایی آنها دقیقا به اندازه دستگاههای ثابت است. ارتودنسی سرامیکی هم یک روش ارتودنسی ثابت نامرئی است که تنها تفاوت آن با براکتهای فلزی، نامرئی بودن آن است. همچنین براکتها در ارتودنسی لینگوال از بیرون کاملاً نامرئی هستند زیرا به داخل دندان متصل میشوند تا هنگام لبخند زدن کودک دیده نشوند.
“ارتودنسی لینگوال به خاطر درصد بالایی از بیمارانی که می خواهند مشکل دندانی خود را بدون نیاز به تغییر ناگهانی زیبایی با قرار دادن براکت های فلزی اصلاح کنند، ابداع شد.”
روند درمان ارتودنسی کودکان به چه صورت است؟
درمان ارتودنسی کودکان با اولین ویزیت شروع میشود که در طی آن متخصص ارتودنسی مشکل را تشخیص داده و مناسبترین راهحل را برای حل یا پیشگیری از مشکلات بعدی نشان میدهد. ارتودنتیست باید یک سری آزمایشات را انجام دهد تا فک کودک و بایت آن را بشناسد. همچنین برای بررسی حفره دهان، عکس های داخل و خارج دهان و رادیوگرافی انجام میگیرد.
پس از تشخيص كامل، فرآيند درمان و همتراز کردن دندانها آغاز میشود. پس از قرار دادن دستگاههای مورد استفاده نیاز به معاینههای دورهای وجود دارد که بسته به نوع درمان و نوع مشکل کودک متغیر است.
کلام پایانی
به انتهای مطلب بررسی ارتودنسی کودکان رسیدیم. اکنون شما در مورد روشهای حل مشکلات دندانی فرزند خود اطلاعات لازم را کسب کردهاید و میدانید که چه زمان و چگونه برای پیشگیری یا حل آن مشکلات اقدام کنید. آخرین توصیه ما این است که حتی اگر فکر میکنید کودک شما مشکلات دندانی ندارد، برای بررسی او را نزد یک متخصص ببرید زیرا در بسیاری موارد افراد از وجود مشکلاتی همچون مال اکلوژن خبر ندارند و بهتر است که این نوع موارد در سنین پایین درمان شوند. امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد و پاسخگوی سوالات شما بوده باشیم.