در این مطلب قصد داریم شما را با روش درمانی ارتودنسی لینگوال آشنا کنیم. ارتودنسی یکی از شناختهشدهترین درمانهای دندانپزشکی است. به کمک آن، میلیونها نفر توانستهاند مشکلات خود مانند مال اکلوژن، دیاستم، شلوغی دندان و بسیاری موارد دیگر را حل کنند. علاوه بر این، چند سالی است که درمانهای ارتودنسی پیشرفتها و تغییراتی داشتهاند. ارتودنسی پشت دندانی (لینگوال) و ارتودنسی نامرئی نمونههایی از ابتکار در روشهای درمانی ارتودنسی هستند. این روشها دنیای سلامت و زیبایی دهان و دندان را متحول کردهاند و مهمتر از همه این که این درمانها دقیقا به اندازه ارتودنسی سنتی موثر و نتیجهبخش بوده و در حال حاضر به طور گسترده برای نوجوانان و بزرگسالان در سراسر جهان استفاده میشوند.
ارتودنسی لینگوال چیست؟
ارتودنسی لینگوال یک روش درمانی است که به آن ارتودنسی پشت دندانی یا ارتودنسی ثابت نامرئی نیز گفته میشود. همانطور که از نام آن پیداست در این روش، بریسها در پشت دندانها قرار میگیرد؛ بنابراین از بیرون کاملا نامحسوس است. براکتها، توسط یک سیم قوسدار فلزی به هم متصل میشوند تا به دندانها فشار وارد کنند و باعث حرکت تدریجی آنها شوند تا تراز کامل به دست آید. دستگاه ارتودنسی در این روش بسته به برند یا مدلی که متخصص ارتودنسی استفاده میکند را میتوان با مواد و اشکال مختلف ساخت.
ارتودنسی لینگوال مناسب چه کسانی است؟
برای افرادی که روی ظاهر خود حساس هستند، ارتودنسی لینگوال گزینه مناسبی است. نمونه بارز آن افرادی هستند که کارشان به گونهای است که با افراد زیادی سروکار دارند یا باید ظاهری مناسب را در محیط حرفهای خود حفظ کنند. علاوه بر این، این نوع ارتودنسی برای نوجوانان و کودکان نیز مناسب است.
این روش درمانی به اندازه ارتودنسی سنتی موثر است و میتواند انواع مشکلات دندانی را حل کند. به ویژه برای درمان موارد مال اکلوژن، شلوغی، اورجت و کراس بایت مناسب است. همانطور که گفته شد، ارتودنسی پشت دندانی در اصلاح مشکلات تراز دندانی به اندازه سایر درمانهای ارتودنسی موثر است.
مانند سایر انواع روشهای درمانی ارتودنسی، این متخصص ارتودنسی است که مناسبترین درمان را برای شما توصیه میکند. به این ترتیب، پس از بررسی پرونده شما توسط متخصص و بررسی بودن بودجه شما، میتوانید درمان ارتودنسی به روش لینگوال را شروع کنید.
پیشنهاد مطالعه: انواع روشهای ارتودنسی
انواع دستگاه ارتودنسی لینگوال
همانطور که در بالا ذکر شد، برندها و اشکال مختلفی از بریسهای پشت دندانی وجود دارد. انتخاب به طور کلی با توجه به توصیههای ارتودنتیست، ترجیحات و بودجه شما انجام میشود.
دستگاه ارتودنسی قالبگیری شده با طلا
این دستگاهها مدرنترین، راحتترین و زیباترینهای موجود در بازار هستند. براکتهای قالبگیریشده در طلا به متخصص ارتودنسی اجازه میدهد تا شکل دقیق دندان شما را بگیرند و کاملا متناسب باشند. این ویژگی باعث میشود که روند درمان برای بیماری راحتتر باشد زیرا یک توده فلزی آزاردهنده داخل دهان او نخواهد بود. برای آماده کردن این دستگاه، متخصص ارتودنسی قالبگیری دندان را به صورت دیجیتالی انجام میدهد که به وسیله آن بتواند یک دستگاه کاملا سفارشی آماده کند.
دستگاه ارتودنسی کلاسیک
دستگاههای کلاسیک همانند بریسهای مورداستفاده در ارتودنسی سنتی هستند و به همان اندازه دستگاههای قالبگیری شده در طلا موثر هستند اما برای بیمار راحت نیستند. ضخیمتر هستند و زمان بیشتری طول میکشد تا بیمار هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن با آنها سازگار شود.
مزایا و معایب ارتودنسی لینگوال
هنگامی که تصمیم میگیرید یک روش درمانی ارتودنسی انجام دهید، مهم است که مزایا و معایب آن را بسنجید. برای اینکه بتوانید آگاهانهتر تصمیم بگیرید، در اینجا برخی از مزایا و معایب ارتودنسی لینگوال را به تفصیل شرح میدهیم.
مزایای ارتودنسی لینگوال
از آنجا که بریسهای مورداستفاده در ارتودنسی لینگوال از بیرون قابلرؤیت نیستند، برای بیمارانی که روی ظاهر خود حساس هستند بسیار مناسب است. در اینجا برخی از مزایای کلیدی ذکر شده است:
درمان کاملا نامرئی، مگر اینکه کسی به داخل دهان نگاه کند
آسیب ندیدن مینای دندان
بدون خطر آسیب دیدن دستگاه در صورت ضربه به دهان (توصیهشده برای ورزشکاران)
درمان سریعتر و نتیجهبخش
معایب ارتودنسی لینگوال
با این حال، این نوع ارتودنسی دارای معایبی نیز میباشد که باید به آنها توجه کرد:
برای عادت کردن به آن زمان لازم است: در این روش، دستگاه ارتودنسی میتواند تلفظ برخی کلمات را دشوار کند. علاوه بر این، آنها همیشه با زبان در تماس خواهند بود که در هفتههای اول این حس آزاردهنده خواهد بود.
مشکل در غذا خوردن: احساس ناخوشایندی که در چند هفته اول باید به آن عادت کنید.
دستگاه شکننده است: از مصرف برخی غذاها به ویژه آنهایی که چسبنده یا خیلی سفت هستند، باید اجتناب شود. توصیه میشود برای جلوگیری از جدا شدن چسب یا شکستن براکت، از مصرف برخی غذاها خودداری کنید. خوردن لقمههای کوچک و تکه تکه کردن برخی خوراکیها ضروری است.
نیاز به مراجعه بیشتر به متخصص: برای تنظیم دستگاه باید زود به زود به ارتودنتیست مراجعه کنید.
دشواری تمیز کردن دندان: بریسها مسواک زدن دندانها و نخ دندان کشیدن را دشوار میکنند.
جایگزینهای ارتودنسی لینگوال
خب قطعا شما هم به دلایل سلامتی و هم به دلایل زیبایی به فکر شروع یک درمان ارتودنسی هستید. این نکته را باید در نظر داشته باشید که علاوه بر ارتودنسی لینگوال، روشهای دیگری نیز وجود دارد که لبخند شما را به صورت نامحسوس و غیرقابل رؤیت، زیبا میکنند. در میان این روشها ارتودنسی نامرئی که توسط الاینرهای شفاف انجام میشود، گزینه مناسبی به عنوان جایگزین ارتودنسی پشت دندانی است و نسبت به آن از مزایای زیر برخوردار است:
راحتی بیشتر: الاینرهای نامرئی بدون شک کاربردیترین و راحتترین دستگاههای ارتودنسی هستند. همچنین توجه به این نکته بسیار مهم است که که عادت کردن به آنها بسیار آسان است.
مقاومت بیشتر: به لطف لوازم دستگاه ارتودنسی محترک (الاینر)، بیمار هیچ محدودیتی در غذا خوردن ندارد و میتواند هر نوع غذایی را بدون خطر جدا شدن یا شکستن دستگاه مصرف کند. از طرف دیگر، بریسهای لینگوال ظریفتر هستند و خطر جدا شدن یا شکستن آنها وجود دارد.
دردسر کمتر: دستگاه لینگوال میتواند در تماس با زبان باعث ایجاد التهاب یا زخم شود. از طرف دیگر، الاینرهای شفاف دارای سطح صافی هستند که از ایجاد زخم و ناراحتی جلوگیری میکنند.
بهداشت بهتر: حفظ بهداشت خوب دندان با ترازهای نامرئی آسان است. بیماران که به راحتی برداشته می شوند می توانند طبق معمول مسواک بزنند و نخ دندان بکشند.
عدم نیاز به مراجعه زیاد به پزشک: ارتودنسی لینگوال به معاینات دقیق و زود به زود توسط متخصص ارتودنسی برای تنظیم دستگاه نیاز دارد، اما ارتودنسی نامرئی اینگونه نیست. از آنجایی که تمام الاینرهای مورد استفاده در ابتدای درمان ارائه میشوند، شما میتوانید به محض تایید ارتودنتیست در ویزیت آنلاین، خودتان آنها را تعویض کنید.
نتیجهگیری
اکنون شما همه چیز را در رابطه با این روش درمانی ارتودنسی لینگوال میدانید و در نتیجه میتوانید با آگاهی بیشتری تصمیمگیری کنید. این روش به اندازه ارتودنسی سنتی رایج نیست و از آنجا که نصب براکت و سیم در پشت دندان کار آسانی نیست متخصصان زیادی نیستند که این نوع ارتودنسی را انجام دهند. ارتودنسی پشت دندانی دارای مزایا و معایبی است که به شما بستگی دارد که در طول درمان چه مواردی برایتان اهمیت بیشتری دارد؛ مثلا اگر برایتان مهم است در حین درمان کسی نفهمد تحت درمان ارتودنسی هستید، بسیار مناسب است اما اگر راحتی بیشتر برایتان مهم است گزینههای مناسبتری از این روش درمان وجود دارند. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت برده باشید.