ارتودنسی ثابت شاخهای از دندانپزشکی است که به مطالعه و درمان ناهنجاریها در رشد و وضعیت دندانها، استخوانهای صورت و ماهیچههای مرتبط با دهان میپردازد. این کار از طریق استفاده از دستگاههایی انجام میشود که به طور مداوم روی دندانهای بیمار تا زمان اصلاح کامل وضعیت دندانها باقی میمانند.
از طریق اقدامات و درمانهای این نوع ارتودنسی، می توان به درمانهای مختلفی برای دندان دست یافت که عبارتند از:
اصلاح وضعیت قرارگیری دندانها
اصلاح و بهبود کارایی جویدن
بهبود سلامت دندانها و لثهها
بهبود زیبایی و مورفولوژیکی صورت
اصلاح عملکرد نادرست دهان مانند تنفس، بلع، وضعیت و تلفظ زبانی و لبی
چند نوع درمان ارتودنسی ثابت وجود دارد؟
دستگاه سنتی برای درمان ارتودنسی ثابت سیستمی است که اجزای مختلفی تشکیل میشود: بند، سیم ارتودنسی (آرچ وایر)، براکت، کش ارتودنسی، فنر مارپیچ (اسپرینگ)، قلاب (هوک) و نگهدارنده (ریتینر). این اجزا توسط متخصص ارتودنسی مستقیما روی دندانها نصب میشوند.
براکت که یکی از مهمترین اجزای دستگاه ارتودنسی به روش ثابت است، معمولا روی سطح خارجی دندانها به سمت لبها و گونهها قرار میگیرد. به عنوان جایگزینی برای انواع فلزی آن، براکت سرامیکی نیز وجود دارد که از نظر زیبایی شناختی مناسبتر هستند و حتی اگر در سمت بیرونی قوس دندان قرار گیرند، جلب توجه نمیکنند.
بیشتر بدانید: انواع ارتودنسی کدامند؟
آیا برای انجام درمان ارتودنسی ثابت محدودیت سنی وجود دارد؟
این ایده اغلب رایج است که نصب دستگاههای ارتودنسی فقط برای کودکان یا نوجوانان طراحی شده است و مناسب است و به اشتباه فکر میکنند که این درمان در بزرگسالی موثر نیست. اینگونه نیست! همه بیماران در هر سنی میتوانند تحت درمانهای ارتودنسی قرار گیرند و حتی در بزرگسالی نتایج شگفتانگیزی به دست آورند. در واقع در دهههای اخیر، افزایش قابلتوجه درمان ارتودنسی در بزرگسالان به این معناست که روش انجام ارتودنسی برای درمان این افراد به طور فزایندهای پیشرفت داشته است و به نتایج خارقالعادهای منجر شده است. واقعیت قابلتوجه دیگر، افزایش چشمگیر تقاضا برای اصلاح دندان توسط بزرگسالان است. در واقع، طبق آمارهای اخیر، بیش از 40 درصد از بیماران ارتودنسی بزرگسالان هستند.
بار دیگر تاکید میکنیم که سلامت و اصلاح شیوه قرارگیری دندانها و اصلاح قوسهای دندانی به لطف درمانهای ارتودنسی قابل دستیابی است و در تمام سنین به زیبا شدن لبخند، صورت و لبها کمک میکند.
روش انجام درمان ارتودنسی ثابت
برای انجام یک درمان ارتودنسی ثابت بسیار مهم است که بافتهای پریودنتال و دندانها در سلامت کامل قرار داشته باشند. علاوه بر این، هیچ نشانهای از التهاب زیاد دهان و دندان نباید وجود داشته باشد (به جز برخی موارد درمان).
باید به خاطر داشت که نصب دستگاه دردناک نیست. می تواند آزاردهنده باشد، اما مطلقا دردناک نیست. مدت زمان نصب تقریبا یک ساعت است. ابتدا دندانپزشک اقدام به تمیز کردن و خشک کردن کامل دندانها میکند. سپس از چسب برای ایجاد اتصالات استفاده میکند. پس از آن، متخصص قوس ارتودنسی را برای اتصال دندانها به یکدیگر قرار میدهد و در نهایت آنها را با سیمهای فلزی یا مواد دیگر ثابت میکند.
برای حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی ثابت چه باید کرد؟
قوانین بهداشت دهان و دندان و حفظ سلامتی و جلوگیری از پوسیدگی دندان ساده است، اما باید به طور منظم و دقیق رعایت شود.
در اینجا نکاتی وجود دارد که ممکن است برای کسانی که در شرف انجام درمان ارتودنسی ثابت هستند مفید باشد.
ممکن است این اتفاق بیفتد که بیمار پس از نصب دستگاه روی دندان، احساس ناراحتی کند. جای نگرانی نیست؛ زیرا این ناراحتی به طور خود به خود در چند روز برطرف میشود.
همچنین ممکن است با استفاده از دستگاه ثابت، تاول های کوچک روی گونهها و لبها ایجاد شود. اینها نیز به محض عادت کردن دهان به دستگاه، خود به خود ناپدید و برطرف میشوند. برای جلوگیری از این مشکلات و یا به حداقل رساندن آسیب، موم مخصوصی در بازار وجود دارد که به منظور محافظت از دیوارههای حفره دهان، روی دستگاه زده میشود.
در روزهای اول پس از نصب دستگاه، توصیه میشود از غذاهای نرم، سبک و سالم استفاده کنید. در صورت امکان، از مصرف غذاهای بسیار شیرین، سفت یا جویدنی و آدامس به طور کامل خودداری کنید. سبزیجات یا میوه های خام را خرد کنید. از نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه خودداری کنید.
همیشه یک مسواک همراه خود داشته باشید تا بتوانید همیشه بعد از هر وعده غذایی دندانهای خود را تمیز کنید.
ارتودنسی سرامیکی ثابت چیست؟
در ارتودنسی ثابت از نوع سرامیکی، بریسهای ثابت ساخته شده از سرامیک آنهایی هستند که رنگی مشابه مینای دندان طبیعی دارند. علاوه بر این، طیفهای رنگی مختلفی برای تطبیق با هر رنگ دندان و ارائه نتایج بسیار بهتری به همه بیماران در براکت سرامیکی وجود دارد.
با این حال، لازم است بدانید که در برخی موارد بریسها با سیم فلزی سفید، ثابت می شوند. در حالی که سایر بیماران باید از سیم فلزی استفاده کنند. دستگاه با براکت سرامیکی مانند دستگاه فلزی سنتی قرار میگیرد و فشاری را وارد میکند که به تدریج دندانها را حرکت دهد تا فرد لبخندی کاملا زیبا داشته باشد.
دستگاههای سرامیکی ثابت به اندازه دستگاههای فلزی موثر هستند و میتوانند اکثریت بیمارهایی با مشکلاتی مانند مشکلات بایت، شلوغی متوسط یا پیچیده دندان، اوربایت، کراس بایت، دندانهای با فاصله زیاد و غیره را درمان کنند.
مزایای ارتودنسی سرامیکی ثابت
از مهمترین مزایای ارتودنسی سرامیکی ثابت این است که برخلاف بریسهای فلزی، بریسهای ثابت سرامیکی به بیمارانی که حساس و به دنبال درمانهایی هستند که نامحسوس باشد، بسیار مناسب است. زیرا رنگ آنها شبیه به مینای دندان است و کمترین میزان جلب توجه را دارد.
بیشتر بدانید: مزایای ارتودنسی دندان چیست؟
معایب ارتودنسی سرامیکی ثابت
اگرچه از نظر زیبایی شناختی ارتودنسی سرامیکی ثابت نسبت به روش سنتی مناسبتر است، اما دستگاه سرامیکی نیز دارای معایبی است.
مانند بقیه ارتودنسی های ثابت، لازم است از خوردن غذاهایی که دندان های شما را لکه دار میکنند، مانند قهوه، میوههای قرمز و چای خودداری کنید. یکی دیگر از معایب ارتودنسی ثابت از نوع سرامیکی، مدت زمان درمان است که معمولا از 18 تا 36 ماه متغیر است و آن را به عنوان یکی از کندترین روشهای درمان ارتودنسی موجود در بازار میشناسند. در نهایت، دستگاههای سرامیکی ثابت شکنندهتر از فلزی هستند، بنابراین هنگام خوردن غذاهای بسیار سفت باید مراقب باشید.
اقدامات احتیاطی ارتودنسی سرامیکی
در ارتودنسی ثابت از نوع سرامیکی برای جلوگیری از زرد شدن سریع بریسهای سرامیکی باید مراقب باشید. توصیه میشود از مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که باعث ایجاد رنگ روی دستگاه و دندان میشوند، مانند چای، قهوه و غذاهای دارای ادویهجات رنگی اجتناب کنید.
استعمال دخانیات در مورد دستگاههای سرامیکی ثابت میتواند باعث زرد شدن دستگاه شود. بنابراین، توصیه میکنیم اگر میخواهید رنگ دستگاه سرامیکی خود را تا حد امکان حفظ کنید، سیگار را ترک کنید.
از آنجایی که وسایل ثابت سرامیکی شکنندهتر از فلزی هستند، باید از غذاهای چسبنده مانند آبنبات و آدامس اجتناب کنید. همچنین باید مراقب غذاهای سفت باشید و برخی از میوهها را مستقیم گاز نزنید و غذاهایی مانند ساندویچها را در قطعات کوچکتر بدون گاز زدن میل کنید. در مورد نان، ارتودنتیستها خوردن نان باگت را توصیه میکنند که بسیار نرمتر است.
بیشتر بدانید: هزینه ارتودنسی چقدر است؟
کلام پایانی
به انتهای مقاله بررسی ارتودنسی ثابت رسیدیم. سعی ما براین بود که اطلاعاتی جامع در مورد آن به شما بدهیم تا با آگاهی از آن در مورد روش درمان برای خود تصمیم بگیرید. در انتها توصیه ما این است که برای اطمینان از اینکه چه روش درمانی برای شما بهترین نتیجه را به همراه دارد، حتما با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنید. امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید و برایتان مفید بوده باشد.